Search This Blog

Sunday, March 9, 2014

Laibach - Spectre (2014)

Verovali ili ne, slušam Laibach! Novi album je isti kao i prethodni njihovi albumi, noćna mora muzike osamdesetih, ali mi se sviđa taj njihov istripovani umetnički koncept, borba protiv totalitarizma totalitarizmom, protiv nacizma nacizmom, turneje okupiranom Evropom, virtuelna država sa pasošima koje su delili, taj galimatijas ideja i ideologija, papazjanija značenja koja svako tumači kako mu je volja, i nisu im loši video radovi, iako je naizmenično ređanje pornografskih i nacističkih kadrova bilo provokativno možda pre 50+ godina kada je Leni Riefenstahl bila u najboljim godinama. Bilo kako bilo, Laibach je dobro upakovan proizvod koji je vrlo uspešan na probirljivom svetskom tržištu i moram priznati da gajim određeno poštovanje prema njemu.

Mar Seck - Vagabonde (2013)

Ne znam da li je potlista kao glavni promoter world music u regiji pisala o Mar Seck-u, ali ovaj Senegalac to svakako zaslužuje. Njegov ortak iz benda Etoile de Dakar Yassou N'Dour je doživeo svetsku slavu a Mar Seck, iako popularan u Senegalu, van njega skoro da nije poznat. Kompilacija "Vagabonde" obuhvata period 1969-1980, muzika na njoj je mešavina kubanske salse i senegalske mbalax plesne muzike, pevanje je delikatno, vrlo ugodno za slušanje. Sve u svemu - lepo!
MAR SECK - Vagabonde "from Super Cap-Vert to Number One de Dakar"
Uploaded by Teranga Beat
MAR SECK - V a g a b o n d e TBLP 018 OUT NOW on 2LP, CD & Digital. ℗ & © Teranga Beat 2013 

Cloud Nothings - Here and Nowhere Else (2014)

Evo još jednog Pitchfork favorita (kad ga bude recenzirao!) da ne kažete da ne pratim moderne tokove indie-rocka. Ipak, priznajem da mi se ovo nikako ne sviđa, to je više za koledž populaciju. Jedino mi se sviđa ime lidera grupe (Dylan Baldi), ali u ovom slučaju nomen nije omen!
Cloud Nothings "I'm Not Part of Me" (Audio)
Uploaded by Cloud Nothings
Taken from Cloud Nothings' brand new album "Here and Nowhere Else", coming April 1 on Carpark/Mom+Pop. Pre-order now on iTunes: http://smarturl.it/nowhereelse Pre-orde