Search This Blog

Wednesday, February 4, 2015

Ewan McLennan - Stories Still Untold (2014)

Negde između Nick Drakea i Bert Janscha mada ipak bliži potonjem, ovaj mladi baštinik škotskog folka zaslužuje da mu se posveti pažnja. Superiorni gitarista, sa klasičnim obrazovanjem nadograđenim folk elementima, izuzetan pisac pesama i još bolji selektor i adaptor tradicionala, ovaj album je sastavio od tri svoje pesme od kojih jednu možete čuti na donjem linku, dve pesme Roberta Burnsa, legendarnog škotskog romantičarskog pesnika iz 18tog veka, jedna violiniste Fairport Conventiona Dave Swarbricka i još nekoliko tradicionala i originala drugih autora. Tematika je pored ljubavne i socijalno - politička, pa imamo i jednu pesmu iz vremena Francuske revolucije 1848 "Song of the Lower Classes". U zapisu o pesmi Henry Joe sa albuma stoji citat irskog sakupljača pesama Frank Hartea koji je rekao "Vladari pišu istoriju, potlačeni pišu pesme" . U ime tih potlačenih, i Ewan kao i njegov uzor Burns pišu i pevaju svoje socio-političke komentare. Ni ljubavnih ne nedostaje, a sve su praćene suptilnom muzičkom pratnjom iz drugog plana, koja dolazi do izražaja tek posle nekoliko slušanja. Dakle, ovaj album je svež i moderan onoliko koliko jedan album tradicionalnog britanskog folka može biti. Nije za svakoga, ali ljubitelji žanra će biti vrlo zadovoljni!

From the album 'Stories Still Untold'
UPLOADED BY EWAN MCLENNAN

Father John Misty - I Love You Honeybear (2015)

Op, op, op, evo ga! Father John Misty prešišao Sleater-Kinney u trci za najbolji album 2015. godine. Ovde ga vidimo sa gudačkim orkestrom, kako izvodi satiričnu Bored in the USA parafrazirajući naslov Springstinove Born in the USA. Ovu oštru kritiku načina života nametnutog američkoj (i inoj) srednjoj klasi koja opstaje na rizičnim kreditima vapijući na kolenima "Save me, President Jesus", Father John Misty je upakovao u nežnu baladu koja se površnom slušaocu može prodati kao ljubavna. Još će se ovo u mojoj butigi slušati!

Performing "Bored in the USA" on November 3, 2014.
UPLOADED BY LATE SHOW WITH DAVID LETTERMAN

Whiplash (drama, režija Damien Chazelle, 2014)

Ako ste mislili da je najgori dril viđen na filmu ono kad se Louis Gosset Junior iživljava nad Richardom Gereom tokom obuke marinaca u filmu Oficir i džentlmen, grešite! Pogledajte šta radi J.K.Simmons svom studentu Miles Telleru na džez akademiji u Njujorku u filmu Whiplash. Sve u pokušaju da od njega napravi najboljeg jazz bubnjara na svetu. Ima li virtuoznosti bez samoodricanja i fanatizma ili ako ovako više volite, bez opsesije i kompulzije? Ako želite da saznate odgovor na ovo i još poneko pitanje pogledajte obavezno!

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: htt...
YOUTUBE.COM

Bill Fay - Who is the Sender? (2015)

Moram priznati da mi je novi album Bill Fay-a daleko bolji od onih sa kraja šezdesetih, početka sedamdesetih pa i od onog od pre par godina ali mi i dalje smeta kamerna atmosfera i neuživljeno, nekako hladno pevanje. Došao je Bill do nivoa da mogu da ga slušam iz pozadine a da mi ne skreće pažnju na način da me iritira.